Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το 2ο φεστιβάλ γυναικείου ποδοσφαίρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2018 και μία σειρά πρωτοποριακών δράσεων που έχουν ως στόχο τη διάδοση του αθλήματος στα κορίτσια και την προώθηση του στο γυναικείο πληθυσμό.
Το φεστιβάλ «Όλες για το παιχνίδι / it’s a woman’s game» εντάσσεται στα προγράμματα της UEFA και της ΕΠΟ για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, την ΕΠΣ Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης και θα έχει την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» και της δράσης «Λύσε τη σιωπή».
Στο αγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 72 παίκτριες, οι πιο ταλαντούχες, κάτω των 15 ετών απ’ όλη την Ελλάδα, από 39 σωματεία, οι οποίες θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες και θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε ένα άτυπο final four στο γήπεδο της ΕΠΣ Μακεδονίας στη Μίκρα (αγώνες 12 και 14 Απριλίου, ώρες 10:00 και 12:00). Οι εν λόγω αναμετρήσεις, που διεξάγονται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα δώσουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία στους ομοσπονδιακούς προπονητές των γυναικείων Εθνικών Ομάδων να παρακολουθήσουν από κοντά τις ατομικές ικανότητες των παικτριών και να καταγράψουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Συνεπώς, οι παίκτριες αυτές θα αποτελέσουν την πρώτη δεξαμενή επιλογής για τη μελλοντική Εθνική Ομάδα Κορασίδων (Κ17).
Επίσης, τα επιλεγμένα κορίτσια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά σεμιναρίων με αντικείμενο τη διατροφή, την ψυχολογία και τον προαγωνιστικό ιατρικό έλεγχο από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου. Επιπλέον, στις ταλαντούχες παίκτριες θα μιλήσουν διεθνείς παίκτριες που έχουν διαγράψει σημαντική διαδρομή στις Εθνικές Ομάδες και στην προπονητική. Τέλος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει, με την πολύτιμη συνδρομή του συλλόγου «Άλμα Ζωής» Θεσσαλονίκης, της πρωτοβουλίας «Λύσε τη Σιωπή» και του Γρ. Αστικής Ανθεκτικότητας Δ. Θεσσαλονίκης, ειδικά ενημερωτικά σεμινάρια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών και την αντιμετώπισή τους και τρόπους, μέσω παραδειγμάτων, υλοποίησης των προσωπικών στόχων, σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.
Την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 και ώρα 11.00 η Πλατεία Αριστοτέλους θα μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να υποδεχθεί παίκτριες μικρότερων ηλικιών από τοπικές ακαδημίες, σε δράσεις που, επίσης, θα είναι ανοικτές στον γυναικείο πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχουσες θα πάρουν μέρος σε διασκεδαστικά ψυχοκινητικά παιχνίδια, θα παίξουν ελεύθερο ποδόσφαιρο και θα χορέψουν στους ρυθμούς της zumba, απολαμβάνοντας τις μοναδικές στιγμές χαράς που μπορεί να χαρίσει το δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη.
Το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στο γήπεδο της ΕΠΣ Μακεδονίας στη Μίκρα (κατά τις ώρες 10.00 και 12.00) θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ γυναικείου ποδοσφαίρου με ακόμη δύο αγώνες επίδειξης από τα επιλεγμένα κορίτσια κάτω των 15 ετών από 39 σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων των τεσσάρων ημερών έχει ως εξής:
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ