- Η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας - Θράκης ιδρύθηκε το 1924, ενώ το έργο της είχε αρχίσει ήδη από το έτος 1923 και είχε την επωνυμία Π.Ε.Μ.Θ.

Το 1929 παίρνει τη σημερινή επωνυμία της.

- Tα ιδρυτικά μέλη της ήταν τα σωματεία ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ και ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τα οποία ήταν και αυτά που πήραν μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα (Απρίλιος - Μάιος 1924, πρωταθλητής ΑΡΗΣ), αν και υπήρχαν και άλλα ενεργά σωματεία τότε, που όμως για διάφορους λόγους αδυνατούσαν να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Μέχρι το έτος 1939, οι τρεις "μεγάλοι", ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, Π.Α.Ο.Κ., αποκτούν δικό τους γήπεδο.

- Το 1926, οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, Αθηνών και Πειραιά ιδρύουν την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), παίρνοντας και την έγκριση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και έτσι το ποδόσφαιρο ανεξαρτητοποιείται από τα υπόλοιπα αθλήματα.

- H πρώτη Γ.Σ. πραγματοποίηθηκε το Δεκέμβριο του 1924, οπότε και ψηφίστηκε το καταστατικό της και εκλέγεται το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με την παρακάτω σύνθεση:
- Πρόεδρος: Γ.Σωτηριάδης
- Αντιπρόεδρος: Αφεντάκης
- Γεν.Γραμματέας: Α.Μιχαηλίδης
- Ταμίας: Κ.Καστρίτσης
- Εφορος: Γ.Τσάκαλος
- Σύμβουλοι: Γ.Καρράς και Αν.Νικολαϊδης

- Από το 1935, η σημερινή Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, περιορίστηκε στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης, αφού είχε πλέον τις βάσεις στη διάδοση του ποδοσφαίρου σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.

- Λόγω του Β' Παγκοσμίου πολέμου και των ιστορικών γεγονότων που ακολούθησαν δεν διοργανώθηκαν πρωταθλήματα από το 1940 μλεχρι το 1946. Τα έτη 1967 μέχρι 1974 δεν γίνοταν εκλογές, αλλά τα μέλη της διοίκησης διορίζονται από το στρατιωτικό καθεστώς. Μετά τη μεταπολίτευση διορίζεται Πρόεδρος ο κ.Οικονομόπουλος μέχρι 21.6.1976, οπότε και πραγματοποιούνται εκλογές.

- Παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητά της στη διοργάνωση αγώνων ποδοσφαίρου σήμερα εκτείνεται μόνο στα όρια του νομού μας, η μέχρι σήμερα διατήρηση της ονομασία της (Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας) καταδεικνύει τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε στη διάδοση του ποδοσφαίρου, αλλά και στη μετέπειτα εξέλιξη του αθλήματος και, κυρίως, στην αναγνώριση της προσφοράς της από όλο το σημερινό κόσμο του ποδοσφαίρου.

- Από την ημέρα ίδρυσής της αναγνωρίστηκαν και συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Μ. συνολικά 308 σωματεία.

- Στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Μ. συμμτέχουν συνολικά 238 (56 ομάδες στην Α' ερασιτεχνική κατηγορία, 80 στη Β' και 102 στη Γ'), ενώ στην 15η συνεχόμενη διοργάνωση των παιδικών πρωταθλημάτων της (με βάση τα στατιστικά στοιχεία της αγωνιστικής περιόδου 1998-99), που για πρώτη φορά στην Ελλάδα εγκαινιάστηκαν την αγωνιστική περίοδο 1984-1985, συμμετέχουν περίπου 350 ομάδες. Επίσης, θα διοργανωθεί για 5η συνεχή χρονιά το πρωτάθλημα βετεράνων ποδοσφαιριστών.

- Το έργο της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας αναγνωρίζεται από όλους τους φορείς, πολιτειακούς και ιδιωτικούς. Η συνεχής ανάληψη διεθνών διοργανώσεων επιπέδου U.E.F.A και F.I.F.A., η πορεία των αγωνιστικών της ομάδων πανελλαδικά και διεθνώς και η συνεχής κάλυψη από τα Μ.Μ.Ε. κάθε διοργάνωσης που αναλαμβάνει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από ανάθεση της Ε.Π.Ο. ή σε δυνεργασία με άλλους φορείς, καταδεικνύει περίτρανα την αναγνώριση του έργου της.