190ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η 1η Δεκεμβρίου ονομάστηκε Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Από τη δεκαετία του 1980 που για πρώτη φορά παρατηρήθηκε από τους επιστήμονες ο ιός, οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στο κοινωνικό του περιβάλλον συνεχίζουν να είναι τραγικές.

Δυστυχώς, αν και έχουν γίνει ελπιδοφόρα βήματα για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου, εξακολουθεί να μεταδίδεται ο ιός HIV και πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και την κοινή χρησιμοποίηση αντικειμένων μολυσμένων με αίμα ασθενούς.

Η αποφυγή των πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων, καθώς και η χρήση του προφυλακτικού είναι επιβεβλημένες.

Η προώθηση ισότιμων σχέσεων και σεβασμού μεταξύ ανδρών και γυναικών ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός μπορούν να οδηγήσουν σε μία υγιή κοινωνία.

Είναι υποχρέωση όλων μας να αποβάλουμε το φόβο και την προκατάληψη. Ανάμεσά μας βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Πολλοί στάθηκαν άτυχοι ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ. Ζουν ανάμεσά μας, αλλά ουσιαστικά αντιμετωπίζουν μόνοι τους ένα πρόβλημα ζωής και θανάτου. Χρέος σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά και στους εαυτούς μας, είναι να τους συμπαρασταθούμε, και να τους βοηθήσουμε στον καθημερινό τους αγώνα για να απαλύνουμε τον πόνο και την μοναξιά τους.

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ

¨Με οποιαδήποτε κοινωνική επαφή

¨Με το αγκάλιασμα

¨Με τη χειραψία

¨Από αντικείμενα κοινής χρήσης

(οδοντόβουρτσα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα)

¨Από τις τουαλέτες

¨Από βήχα ή φτάρνισμα

¨Από την κοινή χρήση πλυντηρίων

¨Από έντομα (κουνούπια, μύγες κλπ.)

¨Από τα ζώα

¨Από την πισίνα ή τη θάλασσα

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

¨Συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλικής επαφής, σε όλη τη διάρκειά της, με κάθε ερωτικό σύντροφο

¨Μακροχρόνια, αμοιβαία, μονογαμική σχέση

¨Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης συριγγών