ΕΠΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – Π.Σ.Α.Τ. – Ε.Σ.Η.Ε.Μ – Θ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
και των υποδομών σε Ελλάδα και Ευρώπη»
Παρασκευή 6 Μαϊου 2022 και ώρα 11.30
Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου ΕΣΗΕΜ-Θ
(Στρατηγού Καλλάρη 5 – 3ος όροφος - Θεσσαλονίκη)
Στη μνήμη του αείμνηστου δημοσιογράφου Σταύρου Ρεπανά
Η ΕΠΣ Μακεδονίας, ο Π.Σ.Α.Τ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου) και η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης) διοργανώνουν ημερίδα την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 και ώρα 11.30 στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΕΣΗΕΜΘ (Στρατηγού Καλλάρη 5 - 3ος όροφος) με θέμα: «Το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και των υποδομών σε Ελλάδα και Ευρώπη» στο πλαίσιο εκδηλώσεων στη μνήμη του αείμνηστου δημοσιογράφου Σταύρου Ρεπανά όπου είναι αφιερωμένος ο 51ος Τελικός αγώνας Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Ομάδων της ΕΠΣΜ.
Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Νικόλαος Καρράς, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης και για το τεράστιο έργο και την μεγάλη προσωπικότητα του Σταύρου Ρεπανά θα αναφερθεί το μέλος του ΠΣΑΤ και παλαιός συνεργάτης του, Άγγελος Μοσχούλας.
Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι:
Αχιλλέας Υφαντίδης, Ψυχολόγος – Επικοινωνιολόγος - Επιστημονικός συνεργάτης Σχολών Προπονητών UEFA της ΕΠΟ - Συγγραφέας, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: «Βέλτιστη επικοινωνία προπονητών με παιδιά - αθλητές και γονείς στην ψηφιακή εποχή»,
Παναγιώτης Γιουρούκαλης, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΣ Μακεδονίας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οι προοπτικές ανάπτυξης του ποδοσφαίρου»,
Νίκος Φράγκος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - Προπονητής Ποδοσφαίρου που θα αναφερθεί στο θέμα: «Ο ρόλος και ο σκοπός των Ακαδημιών σήμερα και αύριο»
και Ανέστης Τσεντεμεΐδης, προπονητής στη Φορτούνα Ντύσσελντορφ -Εκλέκτορας της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: «Οι υποδομές του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη Γερμανία».
Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία οι εκπρόσωποι των ομάδων (προπονητής και αρχηγός) του Ιωνικού και του Ορφέα Σουρωτής θα αναφερθούν στον 51ο Τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Ομάδων της ΕΠΣ Μακεδονίας που θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Μαϊου 2022 και ώρα 17.30 στο Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΣΜ, Χαράλαμπου Κυργιάννη και του εκπροσώπου της αθλητικής εταιρείας «UMBRO», Γιώργου Κωνσταντινίδη.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΕΠΑΝΑΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Σταύρος Ρεπανάς υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της Δημοσιογραφίας ο οποίος είχε γεννηθεί στο Βόλο το 1928 και απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2006.
Η γυναίκα του είναι η Αμυρσώ και έχει τρεις γιους το Ρήγα, το Νικόλα και τον Αντώνη που ακολούθησε τα βήματά του και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη», «Νέα» και «Αγγελιοφόρος».
Ο Σταύρος Ρεπανάς ξεκίνησε την Αθλητική Δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με την Αθλητική Ηχώ το 1947. Η τότε διεύθυνση είχε κάνει δεκτό το αίτημά του και έστελνε με γράμμα τις ανταποκρίσεις του από τη Θεσσαλονίκη και για τις ομάδες αυτής, που έφτανε στην Αθήνα μετά από δύο – τρεις ημέρες.
«Μακεδονικοί Αντίλαλοι» ήταν η μόνιμη στήλη του (δίστηλη ή τρίστηλη) και είχε πάντα χτύπημα στην πρώτη σελίδα από αυτά που έγραφε.
Στη συνέχεια έδινε ανταποκρίσεις από το τηλέφωνο και για είναι σύντομος ο χρόνος και για να κοστίζει φθηνότερα η ανταπόκριση δεν ανέφερε στις περιγραφές ονόματα αλλά νούμερα : «Το 1 έδωσε την μπάλα στο 8, αυτός στο 6, μετά στο 7, σέντρα στο 9, κεφαλιά γκολ!»
Ηταν το πρώτο μέλος του Π.Σ.Α.Τ. από τη Θεσσαλονίκη.
Μετέπειτα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Αθλητικά Νέα» της οποίας εκδότης ήταν ο Νίκος Καμπάνης που διετέλεσε και πρόεδρος του Άρη Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας.
Από κοινού καθιέρωσαν την περίοδο εκείνη τις στήλες που φιλοξενούσαν νέα από τις ερασιτεχνικές ομάδες της Θεσσαλονίκης και κάθε Δευτέρα δημοσιευόταν περιγραφές ερασιτεχνικών αγώνων και βαθμολογίες.
Το 1964 αποδέχεται την πρόταση του Αντώνη Πεκλάρη και ξεκινά την επαγγελματική του ενασχόληση με την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» λίγους μήνες μετά την πρώτη της έκδοση, έχοντας διευθυντή τον Αντώνη Κούρτη. Ταυτόχρονα άρθρα του φιλοξενούνται και στην εφημερίδα «Μακεδονία», ενώ παράλληλα συνεργαζόταν και με την «Ομάδα» του συγκροτήματος Λαμπράκη, της οποίας εκδότης ήταν ο Γιάννης Βανδώρος και αργότερα με την εφημερίδα «Τα Νέα».
Παρέμεινε στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη – Μακεδονία» μέχρι το 1992, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Την περίοδο 1990 – 1994 παρουσίαζε στην ΕΡΤ 3 τη «Δίκη της Δευτέρας» μαζί με τους αείμνηστους δημοσιογράφους, Γιώργο Πλατσούκα και Γιώργο Τουρώνη.
Το 1971 γράφτηκε μέλος στην ΕΣΗΕΜ-Θ και από το 1977 έως το 2000 ήταν συνέχεια μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, κατέχοντας τις θέσεις του γενικού γραμματέα ή του ταμία, ενώ για δύο δεκαετίες ήταν μέλος του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Π.Σ.Α.Τ.
Ήταν ο πρώτος διευθυντής αθλητικού τμήματος που καθιέρωσε τα πολυσέλιδα ένθετα για τα αθλητικά νέα και ο πρώτος που καθιέρωσε τις πολυσέλιδες αναφορές στα δρώμενα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, πρώτα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και εν συνεχεία των υπολοίπων Ενώσεων από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία στις αρχές τις δεκαετίας του ‘70.
Από ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ τα ερασιτεχνικά νέα - τα ρεπορτάζ – οι περιγραφές αγώνων και οι βαθμολογίες, έγιναν ΣΕΛΙΔΑ.
Μετέπειτα έδωσε χώρο και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του μπάσκετ και άλλων ομαδικών αθλημάτων, ενώ φιλοξενούσε πάντα στις εφημερίδες, που ήταν διευθυντής, ειδήσεις και δραστηριότητες όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.