3095ΠΡΟΒΟΛΕΣ

O τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος

της Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας

της ΕΠΣ Μακεδονίας

της αγωνιστικής περιόδου 2022 - 2023

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣ Μακεδονίας καθορίστηκε ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣ Μακεδονίας της αγωνιστικής περιόδου 2022 – 2023:

Τριάντα (30) ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία και το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τέσσερις (4) ομίλους των έξι (6) και των οκτώ (8) ομάδων.

Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σ’ όλους τους ομίλους και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες κατάταξης, κατά τα κατωτέρω, ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Έτσι, οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από την 1η θέση μέχρι την 6η θέση και την 1η μέχρι και την 8η (κανονική περίοδος).

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, τη 2η, την 3η και την 4η θέση στους τρεις ομίλους (1ος, 2ος, 3ος), στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play offs) στην ανώτερη κατηγορία.

Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν ένα νέο όμιλο των τεσσάρων ομάδων, οι οποίες θ’ αγωνιστούν μεταξύ τους σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα των έξι (6) αγωνιστικών, σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων που θα προκύψει από τον κλειδάριθμο των τεσσάρων (4) ομάδων ανάλογα με τη θέση που θα καταλάβουν την κανονική περίοδο (1η αγωνιστική: 1Χ4, 2Χ3, 2η αγωνιστική: 3Χ1, 2Χ4, 3η αγωνιστική: 1Χ2, 4Χ3, 4η αγωνιστική: 4Χ1, 3Χ2, 5η αγωνιστική: 1Χ3, 4Χ2, 6η αγωνιστική: 2Χ1, 3Χ4) και με bonus βαθμών, σύμφωνα με τη θέση τους στο βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση θα ξεκινήσει με πέντε (5) βαθμούς, η ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση θα ξεκινήσει με δύο (2) βαθμούς, η ομάδα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα ξεκινήσει με ένα (1) βαθμό και η ομάδα που θα καταλάβει την τέταρτη θέση θα ξεκινήσει κι’ αυτή με ένα (1) βαθμό.

Στην περίπτωση που η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση έχει εξασφαλίσει διαφορά επτά (7) βαθμών και άνω από την ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στον ίδιο όμιλο, όταν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος, τότε θα προστεθεί ακόμη ένας (1) βαθμός στα bonus βαθμών της και θα ξεκινήσει το μίνι πρωτάθλημα στα play offs με έξι (6) βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των play offs, αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων, ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Από κάθε όμιλο (1ος, 2ος, 3ος) των play offs της Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα προβιβαστούν στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία δύο (2) ομάδες, ήτοι οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση τους ομίλου τους.

Οι έξι (6) ομάδες του 4ου ομίλου της Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας μετά την ολοκλήρωση των δύο γύρων (α’, β’), θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σε ακόμη δύο γύρους (γ’, δ’) με την ίδια σειρά αγώνων σύμφωνα με την κλήρωση και μετά την ολοκλήρωση τους θα προβιβαστούν στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία οι δύο (2) πρώτες ομάδες, ήτοι οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα προβιβασμού, ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Στην περίπτωση που πρέπει να διεξαχθούν αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και οι διαγωνιζόμενες ομάδες αγωνίζονται σε γήπεδα με διαφορετικό χλοοτάπητα (φυσικό ή τεχνικό), τότε με ευθύνη της Επιτροπής Πρωταθλήματος θα διενεργείται δημόσια κλήρωση για την επιλογή του γηπέδου.

Έτσι, στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2023 - 2024 θα προβιβαστούν συνολικά οκτώ (8) ομάδες.