7115ΠΡΟΒΟΛΕΣ

O τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Μακεδονίας της αγωνιστικής περιόδου 2023 - 2024

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣ Μακεδονίας καθορίστηκε ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων στην Α1, Α’ και Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία την αγων. περίοδο 2023 - 2024.

Αναλυτικά:


Α1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣυμμετέχουν είκοσι (20) ομάδες οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των δέκα (10) ομάδων.

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου ακολουθούν οι αγώνες play offς και play outs, για την ανάδειξη των ομάδων που θα μας εκπροσωπήσουν στους αγώνες μεταξύ των πρωταθλητών ΕΠΣ για προβιβασμό στη Γ’ Εθνική και για τη γνωστοποίηση των ομάδων που θα υποβιβαστούν στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟ ΣΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, τη 2η, την 3η, την 4η και την 5η θέση και στους δύο (2) ομίλους θα αγωνιστούν στα play offs.

Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν έναν (1) ενιαίο όμιλο των δέκα (10) ομάδων και θα αγωνιστούν σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου (9 αγωνιστικές) για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας και της δευτεραθλήτριας ομάδας που θα εκπροσωπήσει την ΕΠΣ Μακεδονίας στους αγώνες μεταξύ των πρωταθλητών των ΕΠΣ για προβιβασμό στη Γ’ Εθνική κατηγορία της περιόδου 2024 – 2025.

Συνολικά θα διεξαχθούν εννέα (9) αγώνες και οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση στον όμιλό τους και η καλύτερη ομάδα που θα καταλάβει την 3η θέση (περισσότεροι βαθμοί, καλύτερη διαφορά τερμάτων, περισσότερα τέρματα, περισσότερα εκτός έδρας τέρματα) θα δώσουν πέντε (5) αγώνες στην έδρα τους και οι υπόλοιπες ομάδες θα δώσουν τέσσερις (4) αγώνες στην έδρα τους.

Οι δέκα ομάδες (πέντε από κάθε όμιλο) θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους στο μίνι πρωτάθλημα των εννέα (9) αγωνιστικών, με bonus βαθμών. Οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση των δέκα οκτώ (18) αγωνιστικών θα μεταφερθούν, εφόσον προηγουμένως διαιρεθούν με το συντελεστή 2.

Συγκεκριμένα, αν μία ομάδα συγκεντρώσει 46 βαθμούς θα συνεχίσει με 23 βαθμούς, αν συγκεντρώσει 41 βαθμούς θα συνεχίσει με 21 βαθμούς (η μισή μονάδα προστίθεται υπέρ του σωματείου) και αν συγκεντρώσει 40 βαθμούς θα συνεχίσει με 20 βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των play offs, αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου (διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων των play offs), θα αναδειχτούν η πρωταθλήτρια και η δευτεραθλήτρια της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Β. ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η, την 7η, την 8η θέση, την 9η και τη 10η θέση και στους δύο ομίλους θα αγωνιστούν στα play outs για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν έναν (1) ενιαίο όμιλο των δέκα (10) ομάδων και θα αγωνιστούν σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου για τη γνωστοποίηση των ομάδων που θα υποβιβαστούν στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία της περιόδου 2024 – 2025.

Συνολικά θα διεξαχθούν εννέα (9) αγώνες και οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η και την 7η θέση στον όμιλό τους και η καλύτερη ομάδα που θα καταλάβει την 8η θέση (περισσότεροι βαθμοί, καλύτερη διαφορά τερμάτων, περισσότερα τέρματα, περισσότερα εκτός έδρας τέρματα) θα δώσουν πέντε (5) αγώνες στην έδρα τους και οι υπόλοιπες ομάδες θα δώσουν τέσσερις (4) αγώνες στην έδρα τους.

Οι δέκα ομάδες (πέντε από κάθε όμιλο) θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους στο μίνι πρωτάθλημα των εννέα (9) αγωνιστικών, με bonus βαθμών. Οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση των δέκα οκτώ (18) αγωνιστικών θα μεταφερθούν, εφόσον προηγουμένως διαιρεθούν με το συντελεστή 2, ήτοι αν μία ομάδα συγκεντρώσει 30 βαθμούς θα συνεχίσει με 15 βαθμούς, αν συγκεντρώσει 25 βαθμούς θα συνεχίσει με 13 βαθμούς (η μισή μονάδα προστίθεται υπέρ του σωματείου) και αν συγκεντρώσει 24 βαθμούς θα συνεχίσει με 12 βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των play outs, αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα του ενός γύρου (διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων των play outs), θα υποβιβαστούν στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία συνολικά έξι (6) ομάδες.

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο το πρωτάθλημα της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 9 – 10 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί ύστερα από τη διεξαγωγή είκοσι επτά (27) αγωνιστικών (κανονική περίοδος, play offs, play outs). Για την έγκαιρη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή κάποιων έκτακτων γεγονότων ή εκλογών, ενδεχομένως να οριστούν εμβόλιμες αγωνιστικές ημέρα Τετάρτη.


Α' ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟι σαράντα πέντε (45) ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία χωρίστηκαν σε τρεις (3) ομίλους των 15 ομάδων. Όταν ολοκληρωθούν οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών ομάδων. Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι 15 (κανονική περίοδος).

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση σ’ όλους τους ομίλους (1ος, 2ος και 3ος), ανέρχονται απ’ ευθείας στην ανώτερη κατηγορία.

Επίσης, ενδέχεται να προβιβαστεί ακόμη μία (1) ομάδα απ’ ευθείας στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία της αγωνιστικής περιόδου 2024 – 2025, η καλύτερη που καταλάβει τη 2η θέση στους τρεις ομίλους (περισσότεροι βαθμοί, καλύτερη διαφορά τερμάτων, περισσότερα τέρματα, περισσότερα εκτός έδρας τέρματα), με την προϋπόθεση ότι σ’ αυτήν την κατηγορία (Α1) θα συμμετέχουν λιγότερες από δεκαέξι (16) ομάδες την αγωνιστική περίοδο 2024 - 2025.

Έτσι, στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2024 - 2025 θα προβιβαστούν συνολικά τρείς (3) ομάδες και ενδεχομένως ακόμη μία (1) ομάδα.

Β. ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σ’ όλους τους ομίλους υποβιβάζονται απ’ ευθείας. Στη συνέχεια οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τέσσερις τελευταίες (4) θέσεις, κατά σειρά, εκτός της τελευταίας στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία, δηλαδή οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 11 έως 14.

Στα play outs θα προκύψουν τα ζευγάρια 11 - 14 και 12 – 13 (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11η και την 12η θέση).

Οι νικήτριες ομάδες θα παραμείνουν στην κατηγορία και όσες ηττηθούν θα υποβιβαστούν στην κατώτερη κατηγορία. Σε περίπτωση, όμως, που θα νικήσει μία ή περισσότερες από τις φιλοξενούμενες ομάδες, τότε θα οριστούν ένας ή περισσότεροι αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και όσες ομάδες ηττηθούν θα υποβιβαστούν.

Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία υπάρξει βαθμολογική διαφορά μεταξύ των διαγωνιζομένων ομάδων επτά βαθμών και άνω, τότε η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί (π.χ. αν η ομάδα Α συγκεντρώσει 40 βαθμούς και η ομάδα Β συγκεντρώσει 33 βαθμούς, τότε θα προκύψει βαθμολογική διαφορά επτά (7) βαθμών και ο αγώνας δεν θα γίνει. Η ομάδα Α θα παραμείνει στην κατηγορία και η ομάδα Β θα υποβιβαστεί).

Έτσι, στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2024 - 2025 θα υποβιβαστούν συνολικά εννέα (9) ομάδες, τρείς ομάδες απ’ ευθείας (μία (1) από κάθε όμιλο) και ακόμη έξι (6) ομάδες με τη διαδικασία των play-outs (δύο (2) από κάθε όμιλο),

Γ. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΕ ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΣ, ΠΑΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Tη φετινή αγωνιστική περίοδο στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία συμμετέχουν οι ερασιτεχνικές ομάδες των ΠΑΕ, Καμπανιακός, Μακεδονικός και ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Οι ερασιτεχνικές ομάδες των ΠΑΕ Καμπανιακός και Μακεδονικός δεν έχουν δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία, επειδή δεν συμπλήρωσαν δύο χρόνια συμμετοχής στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ, ενώ η ερασιτεχνική ομάδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης έχει δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία, καθώς συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη περίοδο στα πρωταθλήματα της Ένωσης.

Αντιθέτως, αν καταταγούν στην τελευταία θέση υποβιβάζονται απ’ ευθείας και αν καταταγούν στην τετράδα του ομίλου τους (εκτός της τελευταίας θέσης) θα συμμετέχουν κανονικά στα play outs για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Δ. Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι ομάδες θα ξεκινήσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα το διήμερο 23 – 24 Σεπτεμβρίου 2023, και για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του πρωταθλήματος, αν χρειαστεί, θα οριστούν εμβόλιμες αγωνιστικές ημέρα Τετάρτη σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή κάποιων έκτακτων γεγονότων ή εκλογών.Β' ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟι σαράντα εννέα (49) ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία χωρίστηκαν σε τέσσερις (4) ομίλους των 12 και 13 ομάδων. Όταν ολοκληρωθούν οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών ομάδων. Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι 12 ή 1 μέχρι 13 (κανονική περίοδος).

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση σ’ όλους τους ομίλους (1ος, 2ος, 3ος και 4ος), ανέρχονται απ’ ευθείας στην ανώτερη κατηγορία. Αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Έτσι, στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2024 - 2025 θα προβιβαστούν συνολικά οκτώ (8) ομάδες, δύο (2) από κάθε όμιλο..

Β. ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σ’ όλους τους ομίλους υποβιβάζονται απ’ ευθείας. Στη συνέχεια οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο (2) τελευταίες θέσεις, κατά σειρά, εκτός της τελευταίας στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία, δηλαδή οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 10 έως 11 σε όμιλο των 12 ομάδων και τις θέσεις 11 έως 12 σε όμιλο των 13 ομάδων.

Στα play outs θα προκύψουν τα ζευγάρια 10 - 11 στους ομίλους των 12 ομάδων (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 10η θέση) και 11 – 12 στους ομίλους των 13 ομάδων (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11η θέση).

Οι νικήτριες ομάδες θα παραμείνουν στην κατηγορία και όσες ηττηθούν θα υποβιβαστούν. Σε περίπτωση, όμως, που θα νικήσει μία ή περισσότερες από τις φιλοξενούμενες ομάδες, τότε θα οριστούν ένας ή περισσότεροι αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και όσες ομάδες ηττηθούν θα υποβιβαστούν.

Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία υπάρξει βαθμολογική διαφορά μεταξύ των διαγωνιζομένων ομάδων επτά βαθμών και άνω, τότε η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί (π.χ. αν η ομάδα Α συγκεντρώσει 40 βαθμούς και η ομάδα Β συγκεντρώσει 33 βαθμούς, τότε θα προκύψει βαθμολογική διαφορά επτά (7) βαθμών και ο αγώνας δεν θα γίνει. Η ομάδα Α θα παραμείνει στην κατηγορία και η ομάδα Β θα υποβιβαστεί).

Έτσι, στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2024 - 2025 θα υποβιβαστούν συνολικά οκτώ (8) ομάδες, τέσσερις ομάδες απ’ ευθείας (μία (1) από κάθε όμιλο) και ακόμη τέσσερις ομάδες με τη διαδικασία των play-outs (μία (1) από κάθε όμιλο),

Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία συμμετέχει η ερασιτεχνική ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, η οποία έχει δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία, καθώς συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη περίοδο στα πρωταθλήματα της Ένωσης. Επίσης, αν καταταγεί στην τελευταία θέση του ομίλου της υποβιβάζεται απ’ ευθείας και αν καταταγεί στην δυάδα του ομίλου της (εκτός της τελευταίας θέσης) θα συμμετέχει κανονικά στα play outs για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Δ. Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι ομάδες θα ξεκινήσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα το διήμερο 30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2023, και για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του πρωταθλήματος, αν χρειαστεί, θα οριστούν εμβόλιμες αγωνιστικές ημέρα Τετάρτη σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή κάποιων έκτακτων γεγονότων ή εκλογών.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Στην περίπτωση που διακοπούν αιφνιδιαστικά τα πρωταθλήματα για να προβιβαστούν ή για να υποβιβαστούν ομάδες θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί τα ¾ των αγώνων της κανονικής περιόδου. Θα προβιβαστούν μόνον οι ομάδες που θα βρίσκονται στην πρώτη θέση του ομίλου τους, όσον αφορά στην Α’ κατηγορία και οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο της Β’ κατηγορίας.

Θα υποβιβαστούν οι ομάδες που θα βρίσκονται στην τελευταία θέση του ομίλου τους στην Α’ και Β’ κατηγορία, επειδή δεν θα διεξαχθούν τα play outs.

Στην περίπτωση που διακοπούν αιφνιδιαστικά τα πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των play outs για να υποβιβαστούν οι ομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλοι οι αγώνες. Αν δεν έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι αγώνες, τότε θα υποβιβαστούν ΜΟΝΟΝ οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση στον όμιλό τους στην Α’ και Β’ κατηγορία και οι τρεις τελευταίες ομάδες από κάθε όμιλο της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Ειδικά, για την Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας, όσον αφορά στις ομάδες που θα την εκπροσωπήσουν στους αγώνες μεταξύ των πρωταθλητών των ΕΠΣ για προβιβασμό στη Γ’ Εθνική, θα είναι οι δύο ομάδες που θα βρίσκονται στην πρώτη θέση στον όμιλο τους (μία από κάθε όμιλο), αν η διακοπή γίνει κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου ή θα βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις του ενιαίου ομίλου, αν η διακοπή γίνει κατά τη διάρκεια των play offs.

Για την αγωνιστική περίοδο 2024 – 2025 δικαίωμα συμμετοχής ανά κατηγορία έχουν όσα σωματεία ανήκουν σ’ αυτές και δεν θα γίνει καμία αναπλήρωση σε περίπτωση που κάποιο σωματείο δεν δηλώσει συμμετοχή στο αντίστοιχο πρωτάθλημα για οποιοδήποτε λόγο.