2716ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι όροι συμμετοχής των ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα (Α1, Α, Β, Γ) και στο 53ο κύπελλο Ερασιτεχνικών Ομάδων «Σταύρος Ρεπανάς» της ΕΠΣ Μακεδονίας, αγων. περιόδου 2023 - 2024


Από την ΕΠΣ Μακεδονίας υπενθυμίζεται ότι για τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα και στο 53ο Κύπελλο Ερασιτεχνικών Ομάδων «Σταύρος Ρεπανάς» ισχύουν τα παρακάτω:

1. Οι ομάδες ανεξαρτήτως κατηγορίας που δήλωσαν συμμετοχή για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 μπορούν να χρησιμοποιούν όποιους ποδοσφαιριστές της δύναμής τους επιθυμούν, χωρίς να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός.

2. H ερασιτεχνική ομάδα Π.Α.Ε. στη Super League 1, ΠΑΟΚ που αγωνίζεται στην Α κατηγορία, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από 1.1.2008 και μετέπειτα (Κ 16). Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη σε κάθε αγώνα, συνολικά, μέχρι τρεις (3) ποδοσφαιριστές που ανήκουν είτε στα τμήματα υποδομών των ερασιτεχνικών ιδρυτικών σωματείων της Π.Α.Ε., είτε στα τμήματα υποδομών της Π.Α.Ε., ήτοι Κ 17 και Κ 18.

3. Oι ερασιτεχνικές ομάδες των Π.Α.Ε. στη Super League 2, Καμπανιακός, Μακεδονικός, Απόλλων Καλαμαριάς, ανάλογα με την κατηγορία που αγωνίζονται, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από 1.1.2005 και μετέπειτα (Κ 19). Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη σε κάθε αγώνα, συνολικά, μέχρι έξι (6) ποδοσφαιριστές χωρίς ηλικιακό περιορισμό, καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

4. Οι δεύτερες ομάδες των σωματείων που θα αγωνιστούν στη Γ Εθνική κατηγορία ή οι B Oμάδες σωματείων, που θα αγωνιστούν στη Γ Ερασιτεχνική κατηγορία (στο κύπελλο δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής), έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ποδοσφαιριστές που κατά την 1η Ιανουαρίου του ημερολογιακού έτους μετά την έναρξη του πρωταθλήματος (2024) δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και κατά το χρόνο που αγωνίζονται σε ένα αγώνα της Β Ομάδας έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους.

5. Μέχρι πέντε (5) ποδοσφαιριστές που κατά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου ανήκουν στο ρόστερ του σωματείου που διαθέτει Β Ομάδα, μπορούν να μετακινούνται και να αγωνίζονται ελεύθερα καθ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου σε αγώνες από την Κύρια στη Β Ομάδα και αντίστροφα. Σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου θα πρέπει να δηλώνουν τους πέντε (5) ποδοσφαιριστές που θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και στα δύο σωματεία. Κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο το αρχικό σωματείο θα μπορεί να τροποποιεί τη λίστα των πέντε (5) ποδοσφαιριστών που θα συμμετέχουν στη Β Ομάδα.

Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί (πραγματική συμμετοχή στον αγώνα είτε στην αρχική ενδεκάδα είτε ως αλλαγή) σε δύο (2) αγώνες της Κύριας και της Β Ομάδας, αν μεταξύ της λήξης του πρώτου και της έναρξης του δευτέρου αγώνα δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες.

6. Οι ομάδες της Γ Εθνικής κατηγορίας θα αγωνιστούν στο κύπελλο με τους όρους συμμετοχής των ποδοσφαιριστών τους που αναφέρονται στην προκήρυξη του αντίστοιχου πρωταθλήματος.

7. Στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα εννέα (9) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο). Στους ίδιους αγώνες επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες και η συμμετοχή στον αγώνα μέχρι δύο (2) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, άλλως η συμμετοχή είναι αντικανονική.

8. Και στη φετινή αγωνιστική περίοδο 2023-2024, σ όλα τα πρωταθλήματα και στο κύπελλο επιτρέπονται μέχρι πέντε (5) αλλαγές και δήλωση 20αδας, με εννέα (9) αναπληρωματικούς παίκτες στον πάγκο.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε αγώνας οδηγηθεί στην παράταση, οι ομάδες έχουν δικαίωμα μίας επιπλέον αλλαγής ποδοσφαιριστή (έκτης), πέραν των πέντε (5) αλλαγών, που προβλέπονται κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Προκειμένου να περιοριστεί η διακοπή στην εξέλιξη του αγώνα, κάθε ομάδα θα έχει μέχρι τρεις (3) ευκαιρίες να προβεί στις πέντε (5) αλλαγές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εφόσον και οι δύο ομάδες προβούν σε αλλαγή ταυτόχρονα, αυτή θα υπολογίζεται ως μία (1) από τις τρεις (3) ευκαιρίες για κάθε ομάδα.

Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει χρήση μια πρόσθετης αλλαγής και θα έχει πρόσθετη ευκαιρία για αλλαγή ανεξάρτητα από το εάν έχει κάνει χρήση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού αλλαγών. Μπορεί, επιπρόσθετα, να προβεί σε αλλαγές κατά το διάστημα πριν από την έναρξη της παράτασης και στη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης. Εφόσον μία ομάδα δεν κάνει χρήση του μέγιστου αριθμού αλλαγών ή ευκαιριών για αλλαγή, επιτρέπεται η χρήση των αλλαγών και των ευκαιριών που δεν χρησιμοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της παράτασης. Εφόσον και οι δύο ομάδες προβούν σε αλλαγή ταυτόχρονα, αυτή θα υπολογίζεται ως μία χρησιμοποιούμενη ευκαιρία για αλλαγή για κάθε ομάδα.

Επιτρέπονται επίσης οι αλλαγές κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, πριν από την έναρξη της παράτασης και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης.