Σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στη δεύτερη συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΣ Μακεδονίας με τα σωματεία της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο γήπεδο του Μακεδονικού, υλοποιώντας σχετική απόφαση του ΔΣ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκαν ικανοποιητικός αριθμός σωματείων, αναλύθηκαν ζητήματα που τα απασχολούν καθημερινά και έχουν σχέση με την λειτουργία τους, την επικαιροποίηση των στοιχείων τους στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γ.Γ.Α. του έτους 2024, το γηπεδικό πρόβλημα, τη συνεργασία τους με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διαιτησία και γενικότερα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ενώ έγινε ειδική μνεία για τα φαινόμενα αντιαθλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς που έλαβαν χώρα σε κάποιους αγώνες.
Ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης τόνισε προς τους εκπροσώπους των σωματείων:
«Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνονται τακτικά συναντήσεις με τους Προέδρους και τους εκπροσώπους των σωματείων μας σ’ όλες τις κατηγορίες, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα για τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά κυρίως για να ακούσουμε ποια θέματα τους απασχολούν, τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.
Ο ικανοποιητικός αριθμός σωματείων που παρευρίσκονται θα μας δώσει τη δυνατότητα να συζητήσουμε πολλά και σημαντικά θέματα.
Τα πρωταθλήματα μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά και στους αγώνες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουμε τη συμπεριφορά όσων βρίσκονται δίπλα μας και να αποφεύγονται παραβατικές συμπεριφορές.
Ο αθλητικός νόμος είναι πλέον πιο αυστηρός και παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα η διεύθυνση αθλητικής βίας και ενδεχομένως και ο εισαγγελέας, εφόσον λάβει γνώση για το γεγονός. Μας ζητούν στοιχεία και είμαστε υποχρεωμένοι να τους τα δώσουμε. Είναι πάρα πολύ σοβαρά τα πράγματα. Κάνετε το χόμπι σας, μην πάτε γι’ αυτό στη φυλακή. Όσο κακός και να είναι ο διαιτητής, δώστε τόπο στην οργή.
Ανανεώθηκε το δυναμικό των διαιτητών, προστέθηκαν και άλλοι από άλλες Ενώσεις για επαγγελματικούς λόγους ή σπουδών, του οποίους / ες πρέπει να τους / τις στηρίξουμε, έστω και αν κάνουν κάποια ανθρώπινα λάθη. Η Επιτροπή Διαιτησίας τους / τις παρακολουθεί, καθώς ορίζει αφιλοκερδώς 25 παλιούς διαιτητές, προκειμένου να επισημαίνουν τα λάθη τους και να διορθώνουν την αγωνιστική τους παρουσία. Βεβαίως, αν χρειαστεί η ΕΔ/ΕΠΣΜ τους επιβάλει και τιμωρίες, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην συμπεριφορά τους.
Πρέπει να επιδείξετε ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτά που σας ζητάει η ΓΓΑ για την οριστική εγγραφή σας στο ηλεκτρονικό μητρώο για το έτος 2024 και κυρίως για τα δικαιολογητικά που ζητούνται για τους προπονητές.
Ο εξορθολογισμός των εξοδολογίων έπρεπε να γίνει. Ήταν δίκαιο το αίτημα των διαιτητών, καθώς η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει το 1998. Τα σωματεία της περιφέρειας πλήρωναν περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τα σωματεία της πόλης.
Στη συγκέντρωση των σωματείων της Α’ κατηγορίας παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου, συμμόρφωσης και διακυβέρνησης της Ενωσης, Χρηστίνα Φοροπούλου, η οποία με την ιδιότητα της νομικού αναφέρθηκε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής των σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ για το έτος 2024.
«Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση για την κατανομή της χρηματοδότησης για το 2023 θα πρέπει το 50 % της επιχορήγησης να έχει δαπανηθεί για έξοδα φυτωρίων (αμοιβές προπονητών, έξοδα αγώνων, μετακινήσεις, αθλητικό υλικό) ή συντήρηση εγκαταστάσεων.
Ως προς την υποχρέωση επισύναψης στον ειδικό απολογισμό 2023, υπεύθυνης δήλωσης και των σχετικών παραστατικών, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργού δεν θα εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται τα σωματεία να τα επισυνάψουν.
Για το ποσό της επιχορήγησης που έλαβαν τα σωματεία για το έτος 2024 (1.000 ευρώ ποσό βάσης), θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2024 να τακτοποιήσουν τα παραστατικά τους. Θα πρέπει να έχουν λάβει όλα τα νόμιμα παραστατικά για τις δαπάνες τους και τουλάχιστον το 50% του ποσού της επιχορήγησης (π.χ. 500 ευρώ για όσους έλαβαν 1000 ευρώ), να αφορά τους κωδικούς για φυτώρια ή συντήρηση εγκαταστάσεων».